Meteen naar de inhoud

Echo op verwijzing

Bij een echo op verwijzing word je door je verloskundige verwezen voor het maken van een echo. Tijdens de zwangerschap kunnen daar diverse redenen voor zijn. Voorbeelden van echo’s op verwijzing zijn de termijn echo, de 13 weken echo, de 20 weken echo en echo’s op medische indicatie zoals een groei-echo of een echo om de ligging van de placenta te beoordelen. Deze echo’s worden allen vergoed door de verzekeraar.

De 13weken echo en 20weken echo noemen we prenatale screeningsecho’s. Het zijn echo’s waarbij jullie kindje structureel wordt bekeken en beoordeeld of er bepaalde lichamelijke afwijkingen aanwezig zijn. Je bepaalt zelf of je de 13 of 20 weken echo wilt. Wil je hier meer over weten? Klik dan op de betreffende echo in het menu hieronder.

Tarieven

De tarieven voor een echo op verwijzing zijn landelijk bepaald en vastgelegd. Deze tarieven kunnen jaarlijks variëren. Bij de meeste zorgverzekeraars kunnen de kosten van een echo op verwijzing rechtstreeks gedeclareerd worden door Echopraktijk Zeeland. Wanneer dit niet mogelijk is, betaal je het onderzoek in eerste instantie zelf en kun je later de rekening bij je zorgverzekeraar indienen. De kosten voor de 20 weken echo, de termijnecho en de echo’s op medische indicatie worden vanuit het basispakket vergoed. De kosten van de 13 weken echo zijn onderdeel van een landelijk onderzoek en worden door de rijksoverheid vergoed.

Deze echo’s worden allen vergoed door de verzekeraar. Deze echo’s worden allemaal vergoed.

Vroege echo

7+ weken
15 min

Meer informatie

Termijn echo

10-11 weken
15 min
Met deze echo wordt je uitgerekende datum van de zwangerschap vastgesteld.

Meer informatie

13 weken echo (ETSEO)

12+3 tot 14+3 weken
30 min
De dertien weken echo is een medische echo op basis van een landelijke onderzoek waarbij gekeken wordt of de baby lichamelijke afwijkingen heeft.

Meer informatie

20 weken echo (TT SEO)

19 – 21 weken
45 min
De twintig weken echo is een uitgebreide medische echo tussen 19 en 21 waarbij gekeken wordt of de baby mogelijk aangeboren afwijkingen heeft.

Meer informatie

Echo op medische indicatie

7+0 – 40+0 weken
15 min
Tijdens de zwangerschap kunnen er diverse redenen ontstaan waardoor je verloskundige je doorstuurt voor een medische echo. Bijvoorbeeld om de groei, de ligging van de baby of de hoeveelheid vruchtwater te controleren.

Meer informatie

Placentalokalisatie

30-32 weken
15 min
Een placenta lokalisatie echo is bedoeld om de positie van de placenta in de baarmoeder te bepalen.

Meer informatie