Ga naar de inhoud

13 weken echo (ETSEO)

Sinds 1 september 2021 wordt het eerste trimester SEO structureel echoscopisch onderzoek  aangeboden. Zwangere vrouwen kunnen kiezen voor een structureel echoscopisch onderzoek rond de 13e week van de zwangerschap om hun ongeboren kind te laten onderzoeken op lichamelijke afwijkingen. Het eerste trimester SEO wordt aangeboden in het kader van de landelijke, wetenschappelijke IMITAS studie. Zie onderstaande link voor meer informatie.

https://www.pns.nl/13-wekenecho

Bij de 13 weken echo krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk binnen de kaders van het onderzoek afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen. Via Echopraktijk Zeeland kun je vanaf 13 weken een echo op eigen verzoek laten maken. Je bepaalt dus zelf of je de 13 weken echo wilt laten doen, of je evt vervolgonderzoek wilt en wat je doet met de uitslag.

De uitslag

De uitslag van de 13 weken echo wordt direct met je besproken. Wanneer de echoscopiste een afwijking ziet of twijfels heeft over het bestaan hiervan, dan wordt dit doorgegeven aan je verloskundige. Je verloskundige zorgt (indien gewenst) voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Het vervolgonderzoek bestaat dan uit een uitgebreide echo in een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kind wordt dan nader onderzocht. In een aantal gevallen zal blijken dat er toch niks aan de hand was. Soms krijg je een vruchtwaterpunctie aangeboden om erfelijke afwijkingen uit te sluiten. Bij elk vervolgonderzoek bepaal je zelf of je dit wilt laten doen en wat je doet met de uitslag.

Vergoeding

Deze echo wordt vergoed door de rijksoverheid.

Extra informatie zie Downloads en links.

Informatie Echo

  • 12+3 – 14+3 weken
  • 35 min
  • De dertien weken echo is een medische echo op basis van een landelijke onderzoek waarbij gekeken wordt of de baby lichamelijke afwijkingen heeft.
  • Na verwijzing van de verloskundige wordt deze vergoed door de overheid – Kosten € 148,92

U kunt telefonisch contact met ons opnemen op werkdagen tussen 09.00 tot 12.00 uur, via telefoonnummer 06-30376952