Ga naar de inhoud

20 weken echo (TT SEO)

De 20 wekenecho wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Het doel van deze echo is om te beoordelen of de baby een open rug of schedel heeft of afwijkingen aan andere organen zoals de hersenen, aangezicht, hart, maag, darmen, nieren, blaas en de ledematen. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit, of er voldoende vruchtwater is en waar de placenta ligt. Met de 20 wekenecho kunnen niet alle afwijkingen worden gezien. Dat betekent dat een goede 20 weken echo geen garantie geeft op een gezonde baby. De meeste kinderen worden gelukkig gezond geboren. Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt laten uitvoeren.

Voor wie is deze echo bedoeld?

De 20 weken echo is bedoeld voor zwangere vrouwen die geen verhoogde kans hebben op een kind met een aangeboren aandoening. Wanneer er in de familie een erfelijke aandoening voor komt, kan het zijn dat de 20 weken echo bij de gynaecoloog in het ziekenhuis wordt gemaakt. Dit noemen ze een geavanceerd ultrageluidsonderzoek (GUO). Je verloskundige bespreekt van tevoren of je een afspraak kunt maken voor een 20 weken echo of een GUO. De keuze om wel of niet een 20 weken echo of GUO te maken is altijd aan de aanstaande ouders zelf.

De uitslag

De uitslag van de 20 weken echo wordt direct met je besproken. Wanneer de echoscopiste het vermoeden heeft op een afwijking wordt dit met je besproken en doorgegeven aan jouw verloskundige. Je verloskundige zorgt (indien gewenst) voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Het vervolgonderzoek bestaat dan uit een uitgebreide echo in een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kind wordt dan nader onderzocht. In een aantal gevallen zal blijken dat er toch niks aan de hand was. Soms krijg je een vruchtwaterpunctie aangeboden om erfelijke afwijkingen uit te sluiten. Bij elk vervolgonderzoek bepaal je zelf of je dit wilt laten doen en wat je doet met de uitslag.

Het geslacht

De 20 weken echo is een medisch onderzoek. Het bepalen van het geslacht is een onderdeel van deze echo. Voorafgaand aan de echo wordt door de echoscopiste aan u gevraagd of u het geslacht van het kind wil weten.

Vergoeding

De kosten voor de 20 weken echo worden vanuit het basispakket door uw zorgverzekeraar vergoed. Bij de meeste zorgverzekeraars kunnen de kosten van een echo op verwijzing rechtstreeks gedeclareerd worden door Echopraktijk Zeeland. Wanneer dit niet mogelijk is, betaal je het onderzoek in eerste instantie zelf en kun je later de rekening bij je zorgverzekeraar indienen.

https://www.pns.nl/20-wekenecho

Extra informatie zie Downloads en links.

Informatie Echo

  • 19 – 21 weken
  • 45 min
  • De twintig weken echo is een uitgebreide medische echo tussen 19 en 21 waarbij gekeken wordt of de baby mogelijk aangeboren afwijkingen heeft.
  • Na verwijzing van de verloskundige wordt deze echo vergoed door de overheid – Kosten € 185,26

U kunt telefonisch contact met ons opnemen op werkdagen tussen 09.00 tot 12.00 uur, via telefoonnummer 06-30376952