Ga naar de inhoud

Groeiecho/ placenta lokalisatie/ bloedverlies/ liggingsecho

  • Groeiecho: Sommige zwangere vrouwen hebben een indicatie voor een groei echo. Je hoort van je verloskundige/ arts of het nodig is om deze echo te laten maken. Tijdens een groei echo worden het hoofd, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of je kind volgens verwachting groeit. De echoscopiste meet verschillende structuren om de groei van de baby in kaart te brengen. Ook wordt bij deze echo gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo wordt vaak gedaan in het 3de trimester van de zwangerschap, en kan op verzoek van je zorgverlener meerdere keren herhaald worden zodat er een goed beeld van de groei ontstaat: een groeicurve.
  • Placentalokalisatie; Een echo placenta-lokalisatie wordt verricht als bij de 20 weken echo, of in sommige gevallen bij een latere echo, een placenta is gezien die dicht bij of óver de baarmoederhals ligt. Met deze echo kan worden gecontroleerd of de placenta nog steeds laag/ of ver genoeg omhoog is getrokken door de groei van de baarmoeder. Een te laag liggende placenta kan een mogelijke belemmering zijn voor een natuurlijke bevalling. Je hoort van je verloskundige/ arts of het nodig is om deze echo te laten maken.
  • Liggingsecho: Soms is er een indicatie om de ligging van de baby te controleren door middel van een echo, omdat de verloskundige bijvoorbeeld twijfelt over de ligging. Als je wordt verwezen voor deze echo is dat vaak vanaf 35 weken zwangerschap.
  • Bloedverlies: Soms gebeurd het dat je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap. Je hoort van je verloskundige/ arts of het nodig is om een echo te laten maken.

Vergoeding

De kosten voor een placentalokalisatie worden vanuit het basispakket door uw zorgverzekeraar vergoed. Bij de meeste zorgverzekeraars kunnen de kosten van een echo op verwijzing rechtstreeks gedeclareerd worden door Echopraktijk Zeeland. Wanneer dit niet mogelijk is, betaal je het onderzoek in eerste instantie zelf en kun je later de rekening bij je zorgverzekeraar indienen.

Informatie Echo

  • 30-32 weken
  • 15 min

U kunt telefonisch contact met ons opnemen op werkdagen tussen 09.00 tot 12.00 uur, via telefoonnummer 06-30376952